Placek cytrynowy

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Gdy wprowadziłam się do domu po mojej babci, wśród różnych wycinków starych gazet znalazłam przepis na ten placek. Postanowiłam wypróbować i odtąd piekę go bardzo często, ponieważ dzieci go uwielbiają

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • - jaja: 9 sztuk
    - żółtka: 2 sztuki
    - cukier: 3 szklanki
    - mąka pszenna: 40 dekagramów
    - mąka ziemniaczana: 4 łyżki
    - proszek do pieczenia: 2 łyżeczki
    - kakao: 2 łyżki
    - cytryny: 3 sztuki
    - kisiel cytrynowy: 1 sztuka
    - woda: 0.5 litra
    - margaryna: 1 sztuka

Placek cytrynowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jeną margarynę utrzeć z jedną szklanką cukru, dodawać po jednym jaju (3 szt.), otartą skórkę z cytryn, 1 łyżeczkę proszku i 30 dag mąki pszennej. Utrzeć na jednolitą masę. Podzielić na pół upiec 2 placki.
  • 2. 6 białek ubić, dodać 1 szkl cukru, 6 żółtek, 1 łyżeczkę proszku do pieczenia, 3 łyżki mąki ziemniaczanej, 10 dag mąki pszennej i 2 łyżki kakao. Wylać na blachę, upiec biszkopt.
  • 3. Masa do przełożenia placka
    1 ½ szkl wody i 1 szkl cukru zagotować. ½ szkl wody, sok z cytryn, 2 żółtka, kisiel, 1 łyżkę mąki ziemniaczanej, wymieszać dokładnie. Wlać do gotującej się wody, zagotować. Gorącą masą przełożyć placki.
  • 4. Przełożenie placka:
    placek cytrynowy- ½ masy- biszkopt- ½ masy- placek cytrynowy.
    Można polać polewą czekoladową

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy