Placek cytrynowy

0 (0 ocen)

  • 40 min

Szybkie i mało kosztowne ciasto na lato.

  • 40 min

Składniki:

  • Opakowanie okrągłych biszkoptów
    600 g śmietany 36%
    3 opakowania galaretki cytrynowej
    Plasterki cytryny do dekoracji

Placek cytrynowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Tortownicę o średnicy 26 cm wykładamy folią spożywczą, następnie układamy na niej biszkopty. 2 galaretki cytrynowe rozpuścić w 250 ml gorącej wody i ostudzić. Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno, po czym powoli dolewać galaretki, stale mieszając. Wyłożyć krem na biszkopty, całość wstawić do lodówki, aż masa całkowicie stężeje. Pozostałą galaretkę rozpuścić w 500 ml gorącej wody i ostudzić. Gdy zacznie tężeć, wylać ją na cytrynową piankę. Ciasto schłodzić do całkowitego stężenia galaretki. Przed podaniem udekorować plasterkiem cytryny.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy