Placek jabłkowo-cytrynowy

0 (0 ocen)

  • 30 min

Przepis jest prosty, a ciasto wygląda ciekawie i jest bardzo dobre.

  • 30 min

Składniki:

  • 4 średnie jabłka
    2 łyżki soku z cytryny
    ½ kostki margaryny
    ½ szklanki cukru pudru
    skórka starta z cytryny
    2 jajka
    1 i ½ szklanki mąki
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    szczypta soli
    3 łyżki dżemu morelowego lub brzoskwiniowego

Placek jabłkowo-cytrynowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Umyte jabłka obrać, przekroić na pół i wydrążyć gniazda nasienne. Na zewnętrznej części każdej połówki zrobić nożem nacięcia tak, żeby utworzyły kratkę. Skropić sokiem z cytryny.
  • Ciasto ciekawie wygląda i jest bardzo dobre 2. Masło utrzeć z cukrem i skórką z cytryny na kremową masę. Miksując dodać jajka, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i solą. Gładką masę przełożyć do natłuszczonej i posypanej tartą bułką tortownicy. Jabłka ułożyć na cieście płaską stroną do dołu. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 ºC i piec 45 minut.
    Ciepłe ciasto posmarować dżemem wymieszanym z łyżką gorącej wody.

Porady

Najlepiej aby dżem do posmarowania był przetarty bez kawałków owoców.

Komentarze

Podobne przepisy