Przepis jest prosty, a ciasto wygląda ciekawie i jest bardzo dobre.
30 min
Składniki:
4 średnie jabłka
2 łyżki soku z cytryny
½ kostki margaryny
½ szklanki cukru pudru
skórka starta z cytryny
2 jajka
1 i ½ szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
3 łyżki dżemu morelowego lub brzoskwiniowego
Placek jabłkowo-cytrynowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Umyte jabłka obrać, przekroić na pół i wydrążyć gniazda nasienne. Na zewnętrznej części każdej połówki zrobić nożem nacięcia tak, żeby utworzyły kratkę. Skropić sokiem z cytryny.
2.Masło utrzeć z cukrem i skórką z cytryny na kremową masę. Miksując dodać jajka, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i solą. Gładką masę przełożyć do natłuszczonej i posypanej tartą bułką tortownicy. Jabłka ułożyć na cieście płaską stroną do dołu. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 ºC i piec 45 minut.
Ciepłe ciasto posmarować dżemem wymieszanym z łyżką gorącej wody.
Porady
Najlepiej aby dżem do posmarowania był przetarty bez kawałków owoców.
Komentarze