Placek marmurkowy z ananasem

0 (0 ocen)

  • 60 min

Przepis dostałam od swojej babci.

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki na blaszkę o wymiarach 29x18. (połowa blachy)
    Puszka ananasów
    2 jajka
    1,5 szkl. mąki
    pół szkl. cukru
    pół kostki masła lub margaryny
    pół torebki proszku do pieczenia
    pół torebki cukru waniliowego
    łyżka kakao
    sól
    tłuszcz do blachy

Placek marmurkowy z ananasem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Plasterki ananasów osączyć na sitku. Miękkie masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Ucierając dodawać stopniowo jajka, sól i cukier waniliowy. Zmieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, po czym dodać do utartej masy. Starannie wyrobić wszystkie składniki na gładkie ciasto (ewentualnie dodać kilka łyżek mleka). Potem podzielić je na połowę, do jednej części dodać kakao. Blachę nasmarować odrobiną tłuszczu, rozsmarować na niej jasne ciasto. Przykryć je ciemnym, delikatnie przemieszać obie warstwy widelcem. Obłożyć placek plasterkami ananasa. Piec 35-40 minut w piekarniku nagrzanym do 175 stopni.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy