Placek toffi

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

To moja własna kompozycja, ponieważ lubię piec i eksperymentować w kuchni.

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • - jaja: 8 sztuk
    - masło: 1.5 sztuki
    - margaryna: 1 sztuka
    - czekolada gorzka: 1 sztuka
    - jabłka: 1.5 kilograma
    - galaretka wiśniowa: 1 sztuka
    - galaretka cytrynowa: 1 sztuka
    - cukier: 2 szklanki
    - duża paczka herbatników ,,Petit Beurre'': 1 sztuka
    - wiśnie drelowane smażone: 2 szklanki
    - mąka pszenna: 1 szklanka
    - proszek do pieczenia: 1 łyżeczka
    - mąka ziemniaczana: 0.5 szklanki
    - masa krówkowa (puszka): 500 gramów

Placek toffi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: oddzielić żółtko od białka. Białka ubić, dodać 1,5 szklanki cukru, żółtka, oba rodzaje mąki i proszek. Podzielić na pół, upiec 2 biszkopty.
  • 2. Masa jabłkowa
    Jabłka obrać, zetrzeć na tarce, dodać 0,5 szklanki cukru. Smażyć w rondlu do miękkości, wsypać galaretkę cytrynową w proszku. Mieszać do chwili, gdy składniki się połączą, ostudzić.
  • 3. Masa wiśniowa
    Wiśnie włożyć do rondla i zagotować, wsypać galaretkę wiśniową. Mieszać do chwili gdy składniki się połączą. Ostudzić.
  • 4. Masa krówkowa
    Utrzeć masło z margaryną, dodawać po łyżce masy krówkowej. Utrzeć na jednolitą masę.
  • 5. Przełożenie placka
    Biszkopt- masa jabłkowa- herbatniki- masa krówkowa- herbatniki- masa wiśniowa- biszkopt- polewa
  • 6. Polewa
    Czekoladę łamiemy, wkładamy wraz z 0,5 kostki masła do małego garnka a garnek do gorącej wody. Mieszamy do połączenia składników. Polewamy placek polewą.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy