Placek wiśniowy z plastrami ananasa

0 (0 ocen)

I pięknie się prezentuje i dobrze smakuje i zawsze ma się na niego apetyt

Składniki:

  • Ciasto : 2 szklanki mąki, 2 szklanki cukru, 8 jajek, zapach rumowy, 2 łyżeczki zmiksowanych migdałów, 2 łyżeczki kakao

    Masa kremowa : kostka masła, 1/2 litra mleka, 3 łyżki mąki ziemniaczanej, 2 łyżki mąki pszennej, cukier waniliowy, 4 łyżki cukru, puszka ananasów w syropie, szklanka dżemu wiśniowego

Placek wiśniowy z plastrami ananasa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać 5 łyżek wrzącej wody, wymieszać. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, stopniowo dodawać do masy żóltkowej. Białka ubić na sztytwną pianę, połączyć z ciastem, zapachem, delikatnie wymieszać. Ciasto podzielić na dwie części, do jednej dodać migdały, do drugiej kakao. Dokładnie wymieszać. Formę wyłożyć pergaminem, upiec osobno placki, w temperaturze 170 stopni, 45 minut. Z ostudzonego migdałowego ciasta, odciąć 2 cm placek.

    Mąki i cukry wymieszać z niewielką ilością mleka, wlać do gotującego się pozostałego mleka. Schłodzić. Utrzeć masło na puch i dodawać po łyżce oziębionego budyniu.

    2 cm placek posmarować częścią dżemu, następnie częścią kremu, ułożyć plastry ananasa. przykryć pozostałym ciastem migdałowym, posmarować pozostałym kremem. Ozdobić rozetkami z bitej śmietany.

Porady

Użyć blaszki o wymiarach 25 x 30 cm

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy