Placek wiśniowy z plastrami ananasa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Żółtka utrzeć z cukrem, dodać 5 łyżek wrzącej wody, wymieszać. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, stopniowo dodawać do masy żóltkowej. Białka ubić na sztytwną pianę, połączyć z ciastem, zapachem, delikatnie wymieszać. Ciasto podzielić na dwie części, do jednej dodać migdały, do drugiej kakao. Dokładnie wymieszać. Formę wyłożyć pergaminem, upiec osobno placki, w temperaturze 170 stopni, 45 minut. Z ostudzonego migdałowego ciasta, odciąć 2 cm placek.
Mąki i cukry wymieszać z niewielką ilością mleka, wlać do gotującego się pozostałego mleka. Schłodzić. Utrzeć masło na puch i dodawać po łyżce oziębionego budyniu.
2 cm placek posmarować częścią dżemu, następnie częścią kremu, ułożyć plastry ananasa. przykryć pozostałym ciastem migdałowym, posmarować pozostałym kremem. Ozdobić rozetkami z bitej śmietany.
Komentarze