Placki cukiniowe z dipem jogurtowo – czosnkowym

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Wiosenne świeże warzywka z pachnącej formie.

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:


  • - cukinia młoda zielona: 4 sztuki
    - szczypior świeży: 1 pęczek
    - ser typu feta: 1 opakowanie
    - mąka pszenna (typ 550): 150 gramów
    - jajka całe: 3 sztuki
    - oliwa czosnkowo-ziołowa: 5 łyżek
    - jogurt grecki(mały): 1 opakowanie
    - czosnek przeciśnięty: 2 ząbki
    - sok z cytryny: 1 łyżeczka
    - pieprz kolorowy mielony: 1 łyżka

Placki cukiniowe z dipem jogurtowo – czosnkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki do dipu łączę w miseczce, odkładam do lodówki na ok. 20 minut / czas przygotowania i smażenia placków .
  • 2. Cukinię ścieram na grubej tarce, delikatnie solę i odkładam na chwilę aby puściła sok.
  • 3. W drugiej misce mieszam ser, szczypior, sól, pieprz. Do sera dodaję jajka i mieszając dodaję mąkę. Kiedy składniki się połączą, dodaję cukinię i szybko mieszam.
  • 4. Rozgrzewam tłuszcz na patelni i smażę na średnim ogniu.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy