placki selerowo-cukiniowe

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Pyszne warzywne placuszki zrobione z młodej cukinii i selera korzeniowego z dodatkiem czerwonej cebuli i chili. Wyśmienicie smakują podane jako samodzielne danie z pikantnym sosem lub jako dodatek do danie głównego.

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • zielona młoda cukinia około 300 g
    młody seler korzeniowy
    papryczka chili
    połowa czerwonej cebuli
    2 łyżki złotego siemienia lnianego
    3 jajka
    opcjonalnie 2-3 łyżki mąki jeśli warzywa mają w sobie dużo wody
    sól
    pieprz
    masło klarowane lub olej do smażenia

Placki selerowo-cukiniowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-02q03de 1. Selera obieramy. Cukinię tylko myjemy.
  • image-259k11k 2. Na tarce o drobnym oczku ścieramy wszystkie warzywa. Jeśli mamy taką możliwość warto w tym celu użyć robota kuchennego. Jeśli warzywa puszczą sok należy go odlać.
  • image-1a68w2k 3. Do startych warzyw dodajemy jajka, mielony złoty len, sól i pieprz.
    Całość dokładnie mieszamy.
  • image-090h24v 4. Na rozgrzany tłuszcz łyżką nakładamy placuszki. Smażymy je na rumiany kolor z obu stron.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy