Pyszne warzywne placuszki zrobione z młodej cukinii i selera korzeniowego z dodatkiem czerwonej cebuli i chili. Wyśmienicie smakują podane jako samodzielne danie z pikantnym sosem lub jako dodatek do danie głównego.
30 min
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
zielona młoda cukinia około 300 g
młody seler korzeniowy
papryczka chili
połowa czerwonej cebuli
2 łyżki złotego siemienia lnianego
3 jajka
opcjonalnie 2-3 łyżki mąki jeśli warzywa mają w sobie dużo wody
sól
pieprz
masło klarowane lub olej do smażenia
Placki selerowo-cukiniowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Selera obieramy. Cukinię tylko myjemy.
2.Na tarce o drobnym oczku ścieramy wszystkie warzywa. Jeśli mamy taką możliwość warto w tym celu użyć robota kuchennego. Jeśli warzywa puszczą sok należy go odlać.
3.Do startych warzyw dodajemy jajka, mielony złoty len, sól i pieprz.
Całość dokładnie mieszamy.
4.Na rozgrzany tłuszcz łyżką nakładamy placuszki. Smażymy je na rumiany kolor z obu stron.
Komentarze