Placki cukiniowo-drobiowe

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Zapraszam na pyszne placuszki warzywno-mięsne. Połączenie młodej cukinii oraz mięsa drobiowego tworzy świetny smak. Do tego placuszki są bezglutenowe oraz bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Polecam na wiosenny obiad.

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 450 g cukinii młodej
    300 g piersi z kurczaka
    1 łyżeczka przyprawy do gyrosa
    1 łyżeczka soli i pieprzu
    1 jajko
    ok. 5 łyżek mąki kukurydzianej
    olej do smażenia

Placki cukiniowo-drobiowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukinię myjemy, osuszamy i ścieramy na tarce o dużych oczkach, odciskamy z nadmiaru soku. Filet z kurczaka drobniutko kroimy i doprawiamy przyprawą. Do mięsa dodajemy odciśniętą cukinię oraz jajko, mąkę i przyprawy, mieszamy razem. Rozgrzewamy patelnię z olejem i nakładamy ciasto na rozgrzany tłuszcz. Smażymy z obu stron na rumiany kolor na małym ogniu. Gotowe placuszki odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku, podajemy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy