Pyszne placki dyniowe, delikatne w smaku, piękne w swym kolorze i zdrowe z natury
10 min
Składniki:
ok 400 - 500 g dyni startej na drobnych oczkach
2 jajka
2/3 szklanki mąki ( lub więcej do związania ciasta, wszystko zależy od rodzaju dyni jaka jest soczysta)
szczypta soli
olej do smażenia
Placki dyniowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Dynię obieramy ze skóry oczyszczamy z pestek i ścieramy na tartce o drobnych oczkach. Dodajemy jajka mieszamy, dodajemy mąkę i mieszamy do uzyskania jednolitej masy. W razie potrzeby podsypujemy mąki i przyprawiamy szczyptą soli. Smażymy na rozgrzanej patelni, na oleju rzepakowym z obu stron na złocisty kolor. Upieczone odsączamy na papierowym ręczniku. Podajemy według uznania np. z dżemem.
Komentarze