placki dyniowe

0 (0 ocen)

  • 10 min

Pyszne placki dyniowe, delikatne w smaku, piękne w swym kolorze i zdrowe z natury

  • 10 min

Składniki:

  • ok 400 - 500 g dyni startej na drobnych oczkach
    2 jajka
    2/3 szklanki mąki ( lub więcej do związania ciasta, wszystko zależy od rodzaju dyni jaka jest soczysta)
    szczypta soli
    olej do smażenia

Placki dyniowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dynię obieramy ze skóry oczyszczamy z pestek i ścieramy na tartce o drobnych oczkach. Dodajemy jajka mieszamy, dodajemy mąkę i mieszamy do uzyskania jednolitej masy. W razie potrzeby podsypujemy mąki i przyprawiamy szczyptą soli. Smażymy na rozgrzanej patelni, na oleju rzepakowym z obu stron na złocisty kolor. Upieczone odsączamy na papierowym ręczniku. Podajemy według uznania np. z dżemem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy