placki dyniowo-ziemniaczane

0 (0 ocen)

  • 30 min

Doskonały przepis na obiad, a aromatyczne przyprawy - nadadzą plackom niesamowity, orientalny smak :)

  • 30 min

Składniki:

  • pół kg dyni
    3 większe ziemniaki
    1 duża cebula
    1 duże jajo lub 2 małe
    mąka
    olej
    sól
    pieprz zwykły lub cayenne
    imbir
    gałka muszkatołowa lub curry

Placki dyniowo-ziemniaczane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • placki 1. Dynię obrac ze skóry i zetrzec na tarce o drobnych oczkach.
    2
    To samo zrobic z cebulą i ziemniakami
    3
    Czosenk wycisnac i dodac. Jeśli w międzyczasie oddzieliła sie woda od jarzyn - odlewamy ją.
    4
    Resztę wyciskami- robimy to zwyczajnie, czyli uciskajac dłonią naszą papkę.
    5
    Wbić jajo, wymieszać.
    6
    Doprawic przyprawami wymienionymi w przepisie.
    7
    Wsypac mąkę wedle uznania.
    8
    Smażyc na oleju.

Porady

Jesli nasza dynia jest bardzo soczysta, mozna dodać łyżeczkę mąki ziemniaczanej

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy