Placki dyniowo-ziemniaczane

0 (0 ocen)

  • 30 min

Tradycyjne ziemniaczane wzbogacone są dodatkiem dyni muszkatołowej. Można je zajadać ze śmietaną z cukrem lub na wytrawnie z gulaszem mięsnym.

  • 30 min

Składniki:

  • 700 g ziemniaków
    300 g dyni (obranej i bez pestek)
    1 jajko
    3-4 łyżki mąki orkiszowej lub pszennej
    sól i pieprz
    olej do smażenia

Placki dyniowo-ziemniaczane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obierz, umyj, zetrzyj na maszynce na średnich oczkach. Dynię również zetrzyj. Do miski z warzywami dodaj jajko, mąkę, sól i pieprz, wymieszaj razem. Gdyby oddzielał się płyn to odlej go.Na patelni rozgrzej olej, łyżką kładź placki i smaż na średnim ogniu aż się zezłocą. Wykładaj na ręcznik papierowy, by odsączyć nadmiar tłuszczu.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy