Nieco inna odmiana standardowych placków ziemniaczanych
30 min
Dla 2 osób
Składniki:
placki:
-160 g mąki gryczanej
-1 jajo
-woda (na oko)
farsz:
-250 g mięsa
-100 g pieczarek
-1 cebula
-5 dużych pomidorów/puszka pomidorów z puszki
-1 łyżka skrobi kukurydzianej/może być również mąka gryczana
+3 łyżki tłuszczu do smażenia
+sól, pieprz, papryka wędzona, chili
Placki gryczane z gulaszem czyli placki po węgiersku inaczej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę, jajo łączymy ze sobą i dolewamy stopniowo wody, aby powstała średnio gęsta konsystencja odpowiednia do smażenia placków. Smażymy placki na rozgrzanym tłuszczu (mi wyszło 8 szt.)
2. Mięso kroimy w kostkę i przyprawiamy wedle uznania. Cebulę i pieczarki drobno siekamy. Najpierw podsmażamy pieczarki, potem cebulę i na koniec dorzucamy mięso.
3. Pomidory kroimy w kostkę i mielimy za pomocą tłuczka do ziemniaków lub dajemy gotowe z puszki. Wrzucamy to na patelnię do reszty składników, dodajemy skrobię i przyprawy. Przykrywamy i dusimy ok 10 min do zgęstnienia, co jakiś czas mieszając.
Komentarze