Placki gryczane z gulaszem czyli placki po węgiersku inaczej

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 2 osób

Nieco inna odmiana standardowych placków ziemniaczanych

  • 30 min
  • Dla 2 osób

Składniki:

  • placki:
    -160 g mąki gryczanej
    -1 jajo
    -woda (na oko)
    farsz:
    -250 g mięsa
    -100 g pieczarek
    -1 cebula
    -5 dużych pomidorów/puszka pomidorów z puszki
    -1 łyżka skrobi kukurydzianej/może być również mąka gryczana
    +3 łyżki tłuszczu do smażenia
    +sól, pieprz, papryka wędzona, chili

Placki gryczane z gulaszem czyli placki po węgiersku inaczej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę, jajo łączymy ze sobą i dolewamy stopniowo wody, aby powstała średnio gęsta konsystencja odpowiednia do smażenia placków. Smażymy placki na rozgrzanym tłuszczu (mi wyszło 8 szt.)
    2. Mięso kroimy w kostkę i przyprawiamy wedle uznania. Cebulę i pieczarki drobno siekamy. Najpierw podsmażamy pieczarki, potem cebulę i na koniec dorzucamy mięso.
    3. Pomidory kroimy w kostkę i mielimy za pomocą tłuczka do ziemniaków lub dajemy gotowe z puszki. Wrzucamy to na patelnię do reszty składników, dodajemy skrobię i przyprawy. Przykrywamy i dusimy ok 10 min do zgęstnienia, co jakiś czas mieszając.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy