Ten przepis dostałam od Teściowej. Małe, słodkie placuszki zastępują mi czasem zwykłe racuchy.
Składniki:
1) ok. 760 g prażonych jabłek (takich jak do szarlotki)
2) 2 jajka
3) 8 łyżek mąki ziemniaczanej
4) łyżeczka sody lub proszku do pieczenia
5) olej
6) cynamon
Placki jabłkowe (bezglutenowe) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jabłka mieszamy z jajkami, mąką i proszkiem do pieczenia (lub sodą) i doprawiamy cynamonem. W razie potrzeby można dodać trochę więcej mąki, lecz niezbyt dużo, żeby placki nie były twarde. Ciasto będzie rzadkie i takie ma być.
2.Na patelni rozgrzewamy olej i łyżką kładziemy niewielkie placki. Jedna łyżka to jeden placek. Placki smażymy z dwóch stron na złoty kolor.
Porady
Placki najlepiej smażyć na dobrej nieprzywierającej patelni.
Komentarze