Placki jabłkowe (bezglutenowe)

0 (0 ocen)

Ten przepis dostałam od Teściowej. Małe, słodkie placuszki zastępują mi czasem zwykłe racuchy.

Składniki:

  • 1) ok. 760 g prażonych jabłek (takich jak do szarlotki)
    2) 2 jajka
    3) 8 łyżek mąki ziemniaczanej
    4) łyżeczka sody lub proszku do pieczenia
    5) olej
    6) cynamon

Placki jabłkowe (bezglutenowe) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jabłka mieszamy z jajkami, mąką i proszkiem do pieczenia (lub sodą) i doprawiamy cynamonem. W razie potrzeby można dodać trochę więcej mąki, lecz niezbyt dużo, żeby placki nie były twarde. Ciasto będzie rzadkie i takie ma być.
  • 2. Na patelni rozgrzewamy olej i łyżką kładziemy niewielkie placki. Jedna łyżka to jeden placek. Placki smażymy z dwóch stron na złoty kolor.

Porady

Placki najlepiej smażyć na dobrej nieprzywierającej patelni.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy