Puszyste placki z malinami to świetna opcja na wakacyjne śniadanie czy deser. Ekspresowe w przygotowaniu, pyszne i bardzo pożywne.
10 min
Dla 3 osób
Łatwy
Składniki:
1 szklanka (ok. 160 g) mąki pszennej
130 ml mleka
2 duże jajka
4 łyżki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
200 g malin
Dodatkowo:
olej (do smażenia)
cukier puder (do podania)
Placki z malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę z proszkiem i solą przesiać. Jajka z cukrem i mlekiem ubić trzepaczką. Do płynnych składników dodać przesianą mąkę i wymieszać do połączenia się składników. Dodać maliny i delikatnie wymieszać łyżką. Placki smażyć na dobrze rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Komentarze