Placki z zielonego groszku z łososiem

0 (0 ocen)

  • 20 min

Pyszna alternatywa dla blinów czy placków ziemniaczanych. Idealna na dość ładnie wyglądające śniadanie

  • 20 min

Składniki:

  • 1,5 szklanki zielonego groszku
    100g wędzonego łososia
    5 jajek
    łyżka oleju
    łyżka mąki
    4 łyżeczki śmietany
    sól, pieprz

Placki z zielonego groszku z łososiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Groszek blanszujemy w osolonym wrzątku 4-5 minut, odcedzamy i przelewamy zimną wodą.
  • 2. 1/3 całych groszków odkładamy na bok, resztę miksujemy z niewielką ilością wody z blanszowania, jednym jajkiem. Dodajemy mąkę, pozostały groszek w całości; doprawiamy solą oraz pieprzem i mieszamy dokładnie
  • 3. Z uzyskanej masy smażymy cztery kształtne placki na rozgrzanym oleju. Osobno smażymy 4 jajka
  • 4. Podajemy kładąc na każdy placek w kolejności: łyżkę smietany, plasterek wędzonego łososia i jajko na wierzch

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy