Placki ziemniaczane z gulaszem drobiowym

0 (0 ocen)

Przepis odtworzony przeze mnie po tym jak spróbowałam tego dania w pewnym barze...

Składniki:

  • Gulasz:
    ok. 0,6 kg filetu z piersi kurczaka
    1 kostka drobiowa
    mąka wg potrzeby
    sól, pieprz
    Placki ziemniaczane:
    4 duże ziemniaki
    1 jajko
    3 łyżki mąki
    sól, pieprz
    Oraz:
    1 papryka czerwona konserwowa
    2 ogórki konserwowe
    2 łyżki gęstej śmietany 18%
    groszek konserwowy
    natka pietruszki

Placki ziemniaczane z gulaszem drobiowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso pokroić w kostkę. Do garnka wlewamy olej i wrzucamy mięso. Smażymy do momentu aż się zrumieni.
  • 2. Zalewamy wodą i dodajemy kostkę drobiową. Dusimy, aż zmięknie. Następnie doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
  • 3. Zawiesinę z ok. 1-2 łyżek mąki dodajemy do gulaszu. Podgrzewamy, aż zgęstnieje.
  • 4. Ziemniaki obieramy, myjemy. Ścieramy na tarce o małych oczkach. Dodajemy jajko, mąkę oraz przyprawy. Mieszamy.
  • 5. Wkładamy na rozgrzany olej formując okrągłe placki. Smażymy z obu stron. Wykładamy na talerz. Polewamy gulaszem, dekorując papryką konserwową, ogórkiem, groszkiem, kleksem śmietany oraz natką pietruszki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy