Placki ziemniaczane z pastą śledziową

0 (0 ocen)

  • 50 min

Nie tylko wędzony łosoś dobrze smakuje z plackami ziemniaczanymi. Całkiem nieźle sprawdza się też solony śledź.

  • 50 min

Składniki:

  • na ok 14 placków

    Ciasto
    - 1 kg ziemniaków
    - 5 łyżek mąki
    -1,5 łyżki śmietany
    - 1 jajko
    - 1 łyżka soli

    Pasta
    - 1 solony płat śledziowy
    - 2 łyżki siekanego koperku (może być mrożony)
    - 4 łyżki śmietany
    - 50 g twarogu półtłustego lub serka kanapkowego
    - sól, pieprz do smaku
    - ½ czerwonej cebuli

Placki ziemniaczane z pastą śledziową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wymoczony w mleku płat osączamy kroimy razem z cebulą w drobną kostkę. Mieszamy razem z twarogiem (serkiem), śmietaną, koperkiem i przyprawiamy do smaku. Schładzamy w lodówce.
    Ziemniaki ścieramy na tarce o małych oczkach. Osączamy na sicie kilka minut. Dodajemy resztę składników. Mieszamy, smażymy grube placki na rozgrzanym oleju aż się zrumienią. Podajemy z pastą śledziową.

Porady

Pastę śledziową można przygotować 1-2 dni wcześniej i przechowywać w słoiczku w lodówce.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy