Pasta
- 1 solony płat śledziowy
- 2 łyżki siekanego koperku (może być mrożony)
- 4 łyżki śmietany
- 50 g twarogu półtłustego lub serka kanapkowego
- sól, pieprz do smaku
- ½ czerwonej cebuli
Placki ziemniaczane z pastą śledziową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wymoczony w mleku płat osączamy kroimy razem z cebulą w drobną kostkę. Mieszamy razem z twarogiem (serkiem), śmietaną, koperkiem i przyprawiamy do smaku. Schładzamy w lodówce.
Ziemniaki ścieramy na tarce o małych oczkach. Osączamy na sicie kilka minut. Dodajemy resztę składników. Mieszamy, smażymy grube placki na rozgrzanym oleju aż się zrumienią. Podajemy z pastą śledziową.
Porady
Pastę śledziową można przygotować 1-2 dni wcześniej i przechowywać w słoiczku w lodówce.
Komentarze