Placki ziemniaczane z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki obieramy i ścieramy na średnich oczkach tarki razem z pieczarkami i cebulą. Dodajemy jajko i mąkę, tak, aby ciasto nie było rzadkie (możemy odlać nadmiar soku, który wypuszczą ziemniaki). Do drugiej miski ścieramy marchewkę i ser, dodajemy jogurt, majonez, drobno pokrojone śliwki i czosnek, doprawiamy pieprzem i solą do smaku. Na patelni rozgrzewamy olej, wykładamy ciasto na patelnię, kilka porcji po 1 łyżce, lekko przygniatamy łyżką, aby spłaszczyć placki. Smażymy z obu stron, aż się zarumienią. Polewamy jogurtem, posypujemy poszatkowaną pietruszką i podajemy z surówką.
Porady
W celu zmniejszenia ilości tłuszczu w plackach po usmażeniu przekładamy je na ręcznik papierowy.
Komentarze