Placki ziemniaczane z twarogiem

0 (0 ocen)

  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Jest to potrawa tradycyjna kuchni borowiackiej,nauczyłam sie ja robić od mojej mamy,takie placki były podawane w naszym domu w piątki.

  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - ziemniaki: 1 kilogram
    - jajka: 3 sztuki
    - mąka: 3 łyżki
    - twaróg wiejski: 1 opakowanie
    - śmietana 18 %: 100 mililitrów
    - sól: 1 łyżeczka
    - pieprz: 1 szczypta
    - olej: 0.5 szklanki

Placki ziemniaczane z twarogiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obrać umyć i potrzeć na tarce z małymi oczkami, dodać 2 jajka i jedno białko, /żółtko dodajemy do twarogu/,mąkę, sól i pieprz do smaku. Twaróg doprawiamy śmietaną żółtkiem ,solą i pieprzem. Na patelnię wlewamy olej i na rozgrzanym smażymy owalne placki ,z jednej i drugiej strony .Na połowę placka wkładamy porcje twarogu i składamy go na pół ,przykrywając twaróg ,jeszcze przez chwilę smażymy

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy