PLACKI ZIEMNIACZANO-GRYCZANE

0 (0 ocen)

  • 1 godz.
  • Dla 2 osób
  • Średni

BARDZO SMACZNE, POŻYWNE PLACKI. PIERWSZY RAZ ROBIŁEM.
JA PODAŁEM Z GOTOWYM SOSEM CZOSNKOWYM.
U MNIE WSZYSTKIM SMAKOWAŁO.

  • 1 godz.
  • Dla 2 osób
  • Średni

Składniki:

  • 10 dag kaszy gryczanej ( 1 woreczek ) =100 g
    6 średnich ziemniaków
    2 całe jaja
    4 łyżki mąki
    sól i pieprz do smaku

Placki ziemniaczano-gryczane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kasze ugotować w osolonej wrzącej wodzie. Według przepisu na opakowaniu.
    Ziemniaki zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Odcisnąć sok.
    Dodać jajka, mąkę, sól i pieprz, oraz ugotowaną kaszę ( wystudzoną).
    Ciasto wymieszać dużą drewnianą łyżką.
    Smażyć na oleju z obu stron.

Porady

Podawać z keczupem lub ciemnym sosem. Można dodać cienko pokrojoną cebulę. Ja ziemniaki tarłem w robocie kuchennym.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy