Uwielbiam placki ziemniaczane, dlatego przygotowuję je w różny sposób.
25 min
Składniki:
1 kg ziemniaków
2 średnie cebule
10 łyżek śmietany 18%
2 jajka
sól, pieprz
olej rzepakowy
około 10 łyżek mąki ( w razie jakby ciasto było za rzadkie należy dodać więcej)
Placki ziemniaczano-śmietankowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki i cebulę obrać, umyć, zetrzeć na tartce o grubych oczkach ( ja użyłam maszynki elektrycznej do mięsa). Następnie dodać mąkę, śmietanę, wbić jajka.Wszystko razem dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Smażyć na rozgrzanym oleju z dwóch stron na złoty kolor.
Porady
Podawać na ciepło z cukrem, ketchupem lub ulubionym sosem
Komentarze