Cukiniowe placuszki

0 (0 ocen)

  • 15 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Pyszny pomysł na niedzielne śniadanie, który pozwoli nam poczuć smak lata, a nie zabierze zbyt dużo czasu o poranku.

  • 15 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 średnia cukinia
    1 szklanka mąki pszennej
    1/2 szklanki mleka
    1/2 szklanki gazowanej wody
    1 jajko
    1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
    sól, pieprz
    olej kokosowy, lub rzepakowy do smażenia

Cukiniowe placuszki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukinie kroimy na półcentymetrowe plasterki, i układamy na ręczniku papierowym, solimy i pieprzymy. Zostawiamy na 10 min. żeby puściła soki, i trochę zmiękła.
  • 2. W tym czasie miksujemy ze sobą mąkę, mleko, wodę i zioła. Dodając jajko i szczyptę soli, aż do uzyskania gładkiej masy.
  • 3. Na patelni rozgrzewamy olej, i smażymy krótko z dwóch stron, zanurzone w cieście plasterki cukini.
  • 4. Obsmażone placuszki, odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.

Porady

Palcuszki smakują też świetnie jeśli położy się na nie kawałek wędzonego łososi.

Komentarze

Podobne przepisy