Placuszki jabłkowe

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Mam 18 lat. Wolny czas uwielbiam spędzać w kuchni.

Składniki:

  • ● 5 dużych jabłek
    ● ok. 2 szkl. mąki
    ● 1/2 l jasnego piwa
    ● 2 jajka
    ● sól
    ● olej do smażenia
    ● cukier puder lub cynamon do posypania

Placuszki jabłkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jabłka myjemy, obieramy
    i kroimy w plastry grubości
    1-2 cm. Wykrawamy gniazda
    nasienne.
  • 2. Z jajek, mąki i p iwa oraz
    szczypty soli wyrabiamy mikserem
    ciasto o konsystencji
    gęstej śmietany.
  • 3. Plastry jabłek maczamy
    w cieście i smażymy z obu
    stron na rozgrzanym oleju na
    złoty kolor. Osączamy z tłuszczu
    na papierowym ręczniku.
    Posypujemy cynamonem lub
    cukrem pudrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_02-2010

Komentarze

Podobne przepisy