Placuszki makaronowe z krewetkami w sosie cytrynowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1. Pietruszkę drobno siekamy.
Makaron kroimy na mniejsze kawałki,
dodajemy żółtko, pietruszkę, przyprawiamy solą i pieprzem - mieszamy.
Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju, i wylewamy makaronową masę.
Smażymy na rumiano z dwóch stron.
Gdy "placek"ostygnie,
wycinamy w nim kółka.
Ja użyłam kieliszka.
Krewetki myjemy, pozbywamy się pancerzy.
Na patelni roztapiamy masło, i dodajemy oliwę.
Wrzucamy krewetki, doprawiamy solą, pieprzem cytrynowym
i chwilę smażymy.
Pomidorki przekrawamy na pół.
Do krewetek dorzucamy pomidorki, sok z cytryny - 1łyżkę,
skórkę z 1/2 cytryny.
Smażymy aż krewetki przejdą cytrusowym sokiem i zapachem.
Rukolę mieszamy z łyżką oleju i parmezanem.
Na talerzu układamy rukolę,
następnie makaronowe krążki.
Ozdabiamy krewetkami i pomidorkami.
Można posypać parmezanem.
Komentarze