Placuszki makaronowe z krewetkami w sosie cytrynowym

0 (0 ocen)

  • 35 min

Placuszki makaronowe,z krewetkami i pomidorkami w sosie cytrynowym,na rukoli z parmezanem.

  • 35 min

Składniki:

  • na 1 porcję:

    100g ugotowanego makaronu
    odrobina natki pietruszki
    1 żółtko
    skórka i sok z cytryny
    olej rzepakowy
    1 łyżka masła
    5 pomidorków koktajlowych
    5 krewetek tygrysich
    garść rukoli
    1 łyżka startego parmezanu
    sól, pieprz, pieprz cytrynowy

Placuszki makaronowe z krewetkami w sosie cytrynowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pietruszkę drobno siekamy.
    Makaron kroimy na mniejsze kawałki,
    dodajemy żółtko, pietruszkę, przyprawiamy solą i pieprzem - mieszamy.
    Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju, i wylewamy makaronową masę.
    Smażymy na rumiano z dwóch stron.
    Gdy "placek"ostygnie,
    wycinamy w nim kółka.
    Ja użyłam kieliszka.

    Krewetki myjemy, pozbywamy się pancerzy.
    Na patelni roztapiamy masło, i dodajemy oliwę.
    Wrzucamy krewetki, doprawiamy solą, pieprzem cytrynowym
    i chwilę smażymy.
    Pomidorki przekrawamy na pół.
    Do krewetek dorzucamy pomidorki, sok z cytryny - 1łyżkę,
    skórkę z 1/2 cytryny.
    Smażymy aż krewetki przejdą cytrusowym sokiem i zapachem.

    Rukolę mieszamy z łyżką oleju i parmezanem.

    Na talerzu układamy rukolę,
    następnie makaronowe krążki.
    Ozdabiamy krewetkami i pomidorkami.
    Można posypać parmezanem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy