Placuszki orkiszowe

0 (0 ocen)

śniadanie na słodko z płatkami orkiszowymi

Składniki:

  • 150 g serka z wiaderka (lub homogenizowanego),
    ½ szkl. mąki pszennej tortowej,
    ½ szkl. płatków orkiszowych,
    1 jajko,
    1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej,
    szczypta soli,
    2 łyżki oleju kokosowego ,
    ewentualnie kilka łyżek mleka
    Dodatki:
    syrop klonowy,
    gruszka

Placuszki orkiszowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajko miksujemy z serkiem oraz mąką, dodajemy sodę, płatki, rozpuszczony i ostudzony olej kokosowy oraz sól, mieszamy. Gdyby ciasto miało zbyt gęstą konsystencję dodajemy trochę mleka. Odstawiamy ciasto na 10 min.
    Następnie nakładamy łyżką placuszki na patelnię, smażymy nie dodając już tłuszczu na złoty kolor z obu stron.
    Z podanej porcji wyszło mi 9 placuszków.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy