Placuszki ryżowe

0 (0 ocen)

  • 30 min

Zdarza się, że ugotuję za dużo ryżu i zostaje mi z obiadu. Robię wtedy pyszne placuszki ryżowe.. Można je podawać z cukrem pudrem, dżemem , kwaśną śmietaną lub owocami sezonowymi. Moje są z morelami.

  • 30 min

Składniki:

  • • 2 szklanki ugotowanego ryżu
    • 2 jajka
    • 2 łyżki cukru
    • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
    • 1/2 łyżeczki cynamonu
    • olej do smażenia
    • cukier puder do posypania

Placuszki ryżowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Placuszki ryżowe 1. • Żółtka utrzeć z cukrem.
    • Dodać mąkę, cynamon i ugotowany ryż. Całość wymieszać.
    • Białka ubić na sztywno, dodać do masy ryżowej i delikatnie wymieszać.
    • Kłaść po łyżce na rozgrzany olej i smażyć na złoty kolor.
    • Posypać cukrem pudrem.

Porady

Część usmażyłam z plastrem moreli, resztę podałam z pokrojonymi.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_03-2017

Komentarze

Podobne przepisy