Placuszki ryżowe

0 (0 ocen)

Te placuszki przypominają mi w smaku jedną z ulubionych potraw dzieciństwa - ryż na mleku. Są delikatne, z wierzchu chrupiące, pachnące wanilią. Najlepiej smakują ze świeżymi owocami

Składniki:



  • 120g ryżu,
    1 łyżka cukru waniliowego,
    2 jajka,
    1/2 szklanki gęstej śmietany 18%,
    2 łyżeczki proszku do pieczenia,
    3/4 szklanki mąki,
    olej do smażenia,
    cukier puder

Placuszki ryżowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Placuszki ryżowe 1. Ryż gotujemy wg przepisu na opakowaniu.
  • Placuszki ryżowe 2. Możemy gotować 1-2 minuty dłużej, aby ryż był naprawdę miękki. Po ugotowaniu studzimy go.
  • Placuszki ryżowe 3. Do miski wbijamy jajka, dodajemy cukier waniliowy i ucieramy mikserem na puszystą masę. Następnie dodajemy śmietanę, mieszamy.
  • Placuszki ryżowe 4. Stopniowo dodajemy mąkę i proszek do pieczenia, a na końcu dodajemy ryż, dokładnie mieszamy.
  • Placuszki ryżowe 5. Na patelni rozgrzewamy sporą ilość oleju, łyżką nabieramy porcję ciasta i smażymy placuszki na wolnym ogniu. Przed podaniem oprószamy je cukrem pudrem. Życzę smacznego :)

Porady

1) Można użyć dowolnego rodzaju ryżu. Najlepszy będzie jednak kleisty bądź jaśminowy. 2) Placuszki będą świetnie smakowały ze świeżymi owocami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy