Doskonałe placuszki na śniadanie. Zdrowe, z mąki ryżowej. Serdecznie polecam! (inspiracja/ źródło: Kuchenny Skrawek Nieba)
Składniki:
60 g. mąki ryżowej
150 g. jogurtu naturalnego
1 jajko (osobno żółtko i białko) lub 2 białka
1 łyżka wiórek kokosowych
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
cukier/ miód (ilość według uznania)
szczypta soli
½ startego jabłka (opcjonalnie, ja dodałam :D)
Dodatkowo:
wiórki kokosowe/ owoce/ twaróg/ orzechy itp. do podania
Placuszki ryżowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie składniki oprócz białka i soli dobrze wymieszać. Białka ubić z solą na sztywną pianę, a następnie dodać do mieszanki. Smażyć na rozgrzanej z niewielką ilością oleju patelni po kilka minut z każdej strony do zarumienienia. Podawać z ulubionymi dodatkami. U mnie z twarogiem i orzechami :) Smacznego!
Komentarze