Placuszki selerowe

0 (0 ocen)

  • 60 min

Pyszne, chrupiące placuszki z selera z dodatkiem szynki dojrzewającej. Polecam zarówno na obiad jak i na kolację.

  • 60 min

Składniki:

  • zestaw a
    a) składniki podstawowe z zestawu
    20 dag selera
    4 plastry szynki wieprzowej dojrzewającej
    2 łyżki jogurtu naturalnego
    b) składnik podstawowy dodatkowy
    3 łyżki mąki
    c)składniki robocze
    1/2 małej cebuli
    1 ząbek czosnku
    1 mała marchewka
    1 jajko
    1/2 łyżeczli soli
    1/4 łyżeczki pieprzu
    1/4 łyżeczki kurkumy
    olej rzepakowy do smażenia
    d)dekoracja
    6 łyżek jogurtu naturalnego
    szczypiorek

Placuszki selerowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Seler i marchew obieramy,myjemy i ścieramy na tarce.Seler posypujemy kurkumą.

    Plastry szynki kroimy bardzo drobno. Cebulę i czosnek obieramy z łusek, kroimy w drobną kosteczkę.

    Do miski wkładamy, starte warzywa, cebulę, szynkę 2 łyżki jogurtu, jajko, mąkę, pieprz i sól. Mieszamy.

    Smażymy na rozgrzanym oleju, przekładamy na papierowy ręcznik, aby ociekły z tłuszczu.

    Przygotowujemy sos jogurtowy :kroimy na drobno szczypiorek. 6 łyżek jogurtu mieszamy z pokrojonym szczypiorkiem.

    Placuszki podajemy razem z sosem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy