Placuszki śledziowe

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Przepis z kuchni śląskiej

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - zielona śledzie: 0.5 kilograma
    - ziemniaki: 1 kilogram
    - duża cebula: 1 sztuka
    - boczek wędzony: 10 dekagramów
    - jajka: 1 sztuka
    - mąka: 2 łyżki
    - sól i pieprz do smaku: 1 szczypta
    - majeranek do smaku: 1 szczypta

Placuszki śledziowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śledzie umyć, wyciąć filety, pokrajać w drobną kostkę. Obrane ziemniaki zetrzeć na tarce o małych otworach. Obraną cebulę i boczek pokrajać w kostkę i przesmażyć. Wymieszać składniki, dodać surowe jajko i mąkę. Doprawić solą, pieprzem i majerankiem. Dobrze wymieszać. Smażyć placuszki na rozgrzanym oleju.

Komentarze

Podobne przepisy