Placuszki śledziowe

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Szukając sposobów na zwiększenie odporności w obliczu jesiennej aury, warto sięgnąć po zdrowe i smaczne ryby. Możliwości jest wiele, a ciekawe połączenia smaków sprawiają, że nawet dobrze znany śledź Cię zaskoczy.

  • 20 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Beczka śledzi – filety śledziowe z suszonymi ziołami SEKO 550 g
    1 szklanka mąki pszennej
    2 jajka
    2 łyżki śmietany 18%
    1 szklanka mleka
    1 łyżeczka czosnku granulowanego
    Czarny pierz
    Olej

Placuszki śledziowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Odsączamy filety śledziowe SEKO, po czym kroimy je w drobną kostkę. Następnie łączymy mąkę, jajka, śmietanę, mleko, dodajemy pieprz i czosnek granulowany. Po wymieszaniu dodajemy wcześniej przygotowane kawałki śledzia, po czym znów mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.
  • 2. W międzyczasie rozgrzewamy patelnię. Gdy olej jest już nagrzany, formujemy małe placuszki, które ściągamy po zarumienieniu z obu stron. Tak przygotowane pyszności można jeść na ciepło i zimno. Smacznego!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy