Placuszki z cukinii po turecku

0 (0 ocen)

  • 60 min

Alternatywa placków ziemniaczanych. Lekko czosnkowe ,delikatne i aromatyczne.

  • 60 min

Składniki:


  • 500 g cukinii
    2 jajka
    100 g mąki
    50 g parmezanu
    cebula
    pęczek koperku
    oliwa z oliwek
    4 ząbki czosnku
    sok z cytryny
    sól ,pieprz

Placuszki z cukinii po turecku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukinie opłukałem ,odciąłem końce ,starłem na tarce o dużych oczkach ,oprószyłem solą i odstawiłem na 15 min ,odcisnąłem.
    Dodałem posiekaną cebulę i koperek ,jajka ,mąkę ,starty na grubych oczkach parmezan i przeciśnięty przez praskę czosnek. Do smaku doprawiłem sokiem z cytryny ,solą i pieprzem. Masę dokładnie wymieszałem.
    Na rozgrzany tłuszcz wkładałem po łyżce masy i smażyłem z obu stron na rumiano.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy