Placuszki z kalarepki

0 (0 ocen)

Niezwykle lekkie i chrupiące placuszki z wdzięcznej kalarepki. Świetnie smakują z surówką lub jarzynką

Składniki:


  • 2 kalarepki
    0,5 pęczka szczypiorku
    2 łyżki siekanej natki pietruszki
    3 jajka
    1 łyżka jogurtu greckiego
    3 łyżki mąki pszennej
    1 łyżeczka soli ziołowej
    1 łyżeczka czosnku staropolskiego
    Olej rzepakowy do smażenia

Placuszki z kalarepki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Szczypiorek opłukać, osuszyć i pokroić. Wraz z posiekaną natką wrzucić do miski.

    Kalarepki umyć, obrać i zetrzeć na dużych oczkach tarki jarzynowej. Wrzucić do miski.

    Wbić jajka i dodać jogurt grecki. Dokładnie wymieszać.

    Doprawić solą ziołową i czosnkiem staropolskim. Można dodać także pieprzu. Wymieszać.

    Na koniec wsypać mąkę i ostatni raz wymieszać.

    Kłaść niewielkie porcje masy na rozgrzany olej rzepakowy. Smażyć z obu stron na rumiano.

    Placuszki podawać z sałatą

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy