Placuszki z kalarepki, rzodkiewki i pora

0 (0 ocen)

Pyszne warzywne placuszki. dobra alternatywa dla tradycyjnych placków ziemniaczanych.

Składniki:

  • 2 duże kalarepki
    5 średnich rzodkiewek
    1 por (biała część)
    2 jajka
    2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
    sól, pieprz
    olej do smażenia
    garść posiekanego szczypiorku

Placuszki z kalarepki, rzodkiewki i pora - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kalarepkę obieramy ze skórki i razem z rzodkiewką ścieramy na tarce o grubych oczkach. Pora kroimy w cienkie talarki. wzystkie warzywa mieszamy, solimy i odstawiamy na ok 20 aby warzywa zmiękły. Dodajemy szczypiorek, żółtka, mąkę i mieszamy. Przyprawiamy solą i pieprzem, a na koniec dodajemy pianę ubitą z białek. Łyżką nakładamy porcje na rozgrzaną patelnie, formujemy placuszki i smażymy na złoty kolor na wolnym ogniu z dwóch stron. Podajemy ze śmietaną lub z sosem czosnkowym.

Porady

Placuszki należy smażyć na wolnym ogniu.

Komentarze

Podobne przepisy