Placuszki ze szpinakiem

0 (0 ocen)

  • 45 min

Uczta dla podniebienia dla wszystkich lubiących szpinak

  • 45 min

Składniki:

  • Składniki, których potrzebujemy na placki ziemniaczane.

    0,5 kg ziemniaków
    1 cebula
    1 jajko
    2 łyżki mąki pszennej
    1 łyżka śmietany
    sól
    pieprz
    olej do smażenia

    Farsz:
    opakowanie szpinaku rozdrobnionego
    śmietana 12%
    4 łyżki mąki
    czosnek
    ziarenka smaku

Placuszki ze szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Placki:
    Ziemniaki obieramy i dokładnie myjemy, następnie ścieramy na małych oczkach. Obieramy cebulę i również ścieramy. Dodajemy jajko, mąkę i śmietanę. Mieszamy wszystko i doprawiamy według uznania. Rozgrzewamy patelnie z olejem wylewamy masę formując placki, pieczemy z jednej i z drugiej strony.
    Farsz:
    Rozmrażamy szpinak na patelni tak długo aż wyparuje cała woda. Następnie doprawiamy czosnkiem i ziarenkami smaku. Dodajemy mąki uważając aby się nie przypaliła, następnie stopniowo śmietanę aby nabrał odpowiedniej gęstości. Dokładnie mieszamy i zostawiamy na patelni. Na talerzu umieszczamy placek ziemniaczany na nim kleks farszu a na wierzch łyżkę gęstej śmietany. Życzę smacznego!

Porady

Ważne, aby szpinak miał wyrazisty smak, będzie dodawał pikanterii w połączeniu z plackami i śmietaną.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy