Placuszki ziemniaczane z warzywami:

0 (0 ocen)

  • 20 min

To doskonały pomysł na wykorzystanie ziemniaków, które pozostały nam z poprzedniego dnia.

  • 20 min

Składniki:

  • Składniki:
    - 1 kg ugotowanych ziemniaków,
    - 5 łyżek mąki razowej,
    - ½ łyżeczki proszku do pieczenia,
    - Pieprz, sól, papryka do smaku,
    - 3 jajka,
    - 2 marchwie,
    - 1 szklanka groszku,
    - 1 laska kiełbasy
    - 2 ząbki czosnku,
    - olej do smażenia,
    - Mąka pszenna do obtaczania

Placuszki ziemniaczane z warzywami: - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Placuszki ziemniaczane z warzywami 1. Marchew gotujemy i kroimy w kostkę. Groszek gotujemy w lekko osolonej i posłodzonej wodzie. Kiełbasę kroimy w kostkę.
    Ziemniaki przekładamy do miski, wbijamy jajka, dosypujemy mąkę razową, proszek. Doprawiamy do smaku i dokładamy przeciśnięty przez praskę czosnek. Po dokładnym wymieszaniu masy dokładamy wcześniej przygotowany groszek, marchew i kiełbasę. Mieszamy razem. Z ciasta formujemy placuszki.
  • Placuszki ziemniaczane z warzywami 2. Obtaczamy je w mące. Smażymy z obu stron do zrumienienia.

Porady

Placki możemy podawać z sosem np. chrzanowym

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy