Pleśniak inaczej

0 (0 ocen)

Moja mama zawsze robiła pyszne ciasta i właśnie pleśniak był jej jednym z popisowych ciast pasję odziedziczyłam po niej i trochę modyfikuję .

Składniki:

  • 35 dag tłuszczu (margaryna lub masło)
    18 dag cukru pudru
    18 dag mąki ziemniaczanej
    45 dag mąki
    6 żółtek
    1 jajko całe
    2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    powidła wiśniowe

Pleśniak inaczej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Tłuszcz łączymy z cukrem pudrem.
  • 2. Dodajemy przesiane mąki z proszkiem do pieczenia .
  • 3. Następnie po jednym żółtku i całe jajko.
  • 4. Całość krótko wyrabiamy do połączenia składników.
  • 5. Dzielimy ciasto na pół jedną część rozkładamy na blaszkę wyłożoną pergaminem drugą chłodzimy w lodówce.
  • 6. Na przygotowane ciasto wykładamy powidła.
  • 7. Z 6 żółtek ubijamy pianę po dokładnym ubiciu dodajemy stopniowo cukier kryształ 1,5 szklanki. Wykładamy na powidła . Na koniec wyłożyć chłodzone ciasto , można je potarkować lub dowolnie ułożyć.
  • 8. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni i wkładamy przygotowane ciasto pieczemy 35-40 min.

Porady

Ja dodałam powidła wiśniowe bo takie miałam pod ręką ale każde są dobre z jabłek a najlepsze z czarnej porzeczki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy