Przepis jest wyjątkowy, ponieważ został stworzony w niedzielne popołudnie przeze mnie i moją mamę poprzez modyfikację przepisu na ciasto Pleśniak, zamieniając powidła na starte jabłka.
Pleśniak inaczej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka oddzielić od żółtek. Mąkę, cukier, proszek do pieczenia i cukier waniliowy posiekać z margaryną, dodać żółtka. Zagnieść ciasto i podzielić na 3 części. Do jednej części dodać kakao i jeszcze raz zagnieść ciasto. Ciasto kakaowe i jedno ciasto białe owinąć w folię spożywczą i wstawić do zamrażalnika. Pozostałe ciasto wyłożyć do formy prostokątnej (o wymiarach około 35cm x 24cm) wysmarowanej masłem lub margaryną i posypanej mąką lub wyłożonej papierem do pieczenia.
2.Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać cukier, bułkę tartą i mannę. Jabłka wyłożyć na ciasto następnie zetrzeć kakaowe ciasto. Ubić białka na sztywno. Następnie dalej ubijając dodać stopniowo 3/4 szklanki cukru. Ubitą pianę wyłożyć na ciemne ciasto. Na białka zetrzeć jasne ciasto. Piec ok. 45 min w temp. 180°C
Komentarze