Podkówki

0 (0 ocen)

  • 60 min

To pyszne i łatwe ciasteczka pieczone w moim domu od wielu lat. Polecam

  • 60 min

Składniki:

  • 1kg mąki
    7dag drożdży
    2łyżki kwaśnej śmietany
    1jajko
    1żółtko
    2 kostki margaryny
    1 cukier waniliowy 16g
    ok. 30dag marmolady
    cukier puder do posypania

Podkówki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników zagnieść ciasto, po czym rozwałkować je na grubość kilku mm (ok. 3mm).
  • 2. Ciasto kroić na prostokąty 6cmX10cm, wzdłuż dłuższego boku nakładać pasek marmolady i zwijać ciastka w rurki. Następnie lekko naciąg rurki z jednej strony w odległościach 1cm i wygiąć w drugą stronę (nacięciami w zewnętrzną stronę) na kształt podkowy.
  • 3. Ciastka ułożyć na wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką blasze. Wstawić do rozgrzanego do 180stopniC piekarnika i piec kilkanaście minut do uzyskania złotego koloru.
    Po upieczeniu ciastka oprószyć cukrem pudrem.

Porady

Zamiast posypywać ciastka cukrem pudrem, przed upieczeniem można posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać gruboziarnistym cukrem. Ciastka najlepiej smakują po kilku dniach. Można użyć dowolnej marmolady, którą lubimy (wieloowocowej, różanej).

Komentarze

Podobne przepisy