Podudzia pod leśną kołderką

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Smaczny sposób na kurczaka. Idealne danie obiadowe. Polecam.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 6 podudzi z kurczaka
    1 łyżka oleju
    7 brązowych pieczarek
    150 gr kwaśnej śmietany
    Sól, pieprz ziołowy, czosnek suszony, przyprawa do drobiu - do smaku
    1 łyżka naturalnej wegety

Podudzia pod leśną kołderką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • etap przygotowania 1. Mięso dokładnie umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem. Naczynie żaroodporne najlepiej z pokrywką posmarować olejem. Podudzia natrzeć do smaku przyprawami – solą, pieprzem ziołowym, suszonym czosnkiem oraz przyprawą do drobiu. Ułożyć w naczyniu i przykryć plastrami brązowych pieczarek. Posypać pół łyżką naturalną wegety.
  • Etap przygotowania 2. Następnie całość polać kwaśną śmietaną i znowu posypać pozostałą naturalną wegetą. Piec pod przykryciem ok. 1,5 godziny w temperaturze 200stC. Ostatnie 20 minut piec bez pokrywki, aby mięso się zarumieniło. Podawać z ulubionymi dodatkami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy