Polędwiczka w sosie własnym

0 (0 ocen)

Delikatna polędwiczka z cebulą podana na plackach ziemniaczanych :)

Składniki:

  • 1 polędwiczka wieprzowa
    1 duża cebula
    sól, pieprz
    mieszanka ostrych przypraw (młynek)
    słodka papryka
    2 ząbki czosnku
    2 łyżki mąki
    oliwa, ocet jabłkowy

Polędwiczka w sosie własnym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Polędwiczkę pokroić w 2-centymetrowe plastry i rozbić ręką. Skropić oliwą i octem, posypać pieprzem i przyprawą z młynka i natrzeć przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Ostawić do lodówki, najlepiej na cała noc.
  • 2. Cebulę pokroić w półtalarki i zeszklić, Polędwiczki obtoczyć w mące i włożyć na patelnię, obsmażyć z obu stron, podlać wrzątkiem, doprawić solą i pieprzem i smażyć przez 5 minut. U mnie podane z plackami ziemniaczanymi. Smacznego :)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy