około 600 g polędwiczek z sarny
200 g boczku surowego wędzonego, pokrojonego na cienkie plasterki, ja użyłam z dzika, można zastąpić wieprzowym
suszone zioła: majeranek, cząber, koper, lubczyk, estragon
szalotka
Polędwiczki w boczku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Polędwiczki oczyszczamy z błon. Nacieramy ziołami. Następnie owijamy plastrami boczku.
2.Polędwiczki ostrożnie kładziemy na rozgrzanej patelni i obsmażamy ze wszystkich stron, około 2 min. Boczek powinien być mocno chrupiący. Pod koniec smażenia na wysmażony tłuszcz wrzucamy pokrojoną w cienkie talarki szalotki.
3.Polędwiczki wykładamy na kilka minut na deskę by odpoczęły.
4.Podajemy z sałatką z sosem winegret oraz pieczonymi ziemniaczkami.
Komentarze