polędwiczki w boczku

0 (0 ocen)

  • 15 min

Chrupiące z wierzchu soczyste i kruche w środku.

  • 15 min

Składniki:

  • około 600 g polędwiczek z sarny
    200 g boczku surowego wędzonego, pokrojonego na cienkie plasterki, ja użyłam z dzika, można zastąpić wieprzowym
    suszone zioła: majeranek, cząber, koper, lubczyk, estragon
    szalotka

Polędwiczki w boczku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Polędwiczki oczyszczamy z błon. Nacieramy ziołami. Następnie owijamy plastrami boczku.
  • 2. Polędwiczki ostrożnie kładziemy na rozgrzanej patelni i obsmażamy ze wszystkich stron, około 2 min. Boczek powinien być mocno chrupiący. Pod koniec smażenia na wysmażony tłuszcz wrzucamy pokrojoną w cienkie talarki szalotki.
  • 3. Polędwiczki wykładamy na kilka minut na deskę by odpoczęły.
  • 4. Podajemy z sałatką z sosem winegret oraz pieczonymi ziemniaczkami.

Komentarze

Podobne przepisy