Polenta zapiekana z warzywami

0 (0 ocen)

  • 30 min

Bardzo dobra wegetariańska potrawa.

  • 30 min

Składniki:

  • 1 szklanka kaszy kukurydzianej
    łyżeczka ziół prowansalskich
    łyżka masła
    sól do smaku

    bakłażan
    3 pomidory
    200 g czarnych oliwek
    200 g sera mozzarella

    keczup do posmarowania polenty
    świeża bazylia

Polenta zapiekana z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaszę kukurydzianą ugotować wg przepisu. Trzeba uważać , bo lubi się przypalić. Dodać zioła i masło, i wyłożyć do żaroodpornego naczynia.
  • 2. Umyty bakłażan pokroić w plastry ok 0,5 cm. Zasypać obficie solą i pozostawić na ok 20 min. Następnie przelać pod bieżącą wodą i osuszyć.
    Z pomidorów zdjąć skórkę i pokroić w plastry.
    Oliwki pokroić na mniejsze kawałki.
    Ser pokroić w plastry.
  • 3. Wierzch polenty wysmarować keczupem i ułożyć warzywa - bakłażana, pomidory , oliwki. Wszystko przykryć kawałkami sera.
    Wstawić do piekarnika - 180 stopni i zapiekać , aż ser się rozpuści.
    Smacznego.

Komentarze

Podobne przepisy