Zapiekana polenta

0 (0 ocen)

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Jest świetną alternatywą, dla ryżu ... kasz i ziemniaków do obiadu.

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - kasza kukurydziana: 150 gramów
    - bulion warzywny: 0.5 litra
    - masło: 1 łyżka
    - parmezan: 30 gramów
    - bazylia: 2 łyżeczki
    - ostra papryka w proszku: 0.4 łyżeczki
    - sól: 1 szczypta
    - pieprz: 1 szczypta

Zapiekana polenta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Polenta 1. W garnku gotujemy bulion ( u mnie kostka ).

    Zmniejszamy ogień i stopniowo dodajemy kaszę , cały czas mieszając.

    Gotujemy na minimalnym ogniu bez przykrycia przez 10-15 minut.
    Mieszamy.

    Pod koniec gotowania dodajemy masło, starty ser, zioła i przyprawy.
    Całość dokładnie mieszamy.

    Niewielką formę wykładamy folią aluminiową. Przekładamy do niego polentę, wygładzamy wierzch łyżką i odstawiamy do stężenia na ok.1 godzinę.

    Polenta po tym czasie nadaje się już do jedzenia , jednak jeśli chcemy jeszcze sprawić , by miała chrupiącą skórkę , możemy przesmażyć ją na patelni na niewielkiej ilości oliwy.

    Podajemy z ulubionym sosem!
    ( u mnie wołowy gulasz )

    Smacznego!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy