Pomarańczowa babka drożdżowa

0 (0 ocen)

Pyszna i pachnąca pomarańczami

Składniki:

  • Składniki :

    350g mąki,
    200g masła,
    1 szklanka cukru,
    5 żółtek ( w temperaturze pokojowej),
    50g świeżych drożdży,
    1 szklanka mleka,
    sok z 1 pomarańczy,
    skórka z 1 pomarańczy,
    1/2 szklanki rodzynek.

Pomarańczowa babka drożdżowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • babka 1. Przygotuj zaczyn. Drożdże rozetrzyj z cukrem i dodaj do 50 ml ciepłego mleka z 1 łyżką mąki. Pozostaw do wyrośnięcia. Dodaj resztę mąki, żółtka i wlej ciepłe mleko i sok z pomarańczy. Dodaj miękkie masło. Wyrób gładkie ciasto. Na koniec wsyp rodzynki, skórkę pomarańczy i połącz z ciastem. Włóż ciasto do formy i pozostaw aby wyrosło. Piecz przez 40 minut w temperaturze 180 stopni.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy