BABKA DROŻDŻOWA POMARAŃCZOWA Z KRUSZONKĄ

0 (0 ocen)

  • 60 min

Moja pierwsze ciasto drożdżowe, które zrobiłam. Wbrew pozorom jest proste. Pomysł zaczerpnięty z programu telewizyjnego, ale prze mnie zmodyfikowany.

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto drożdżowe:
    700 g mąki
    5 łyżek mąki na zaczyn
    3 jajka
    2 żółtka
    80 g drożdży
    1 szklanka mleka
    150 g cukru
    1 łyżka cukru waniliowego
    1 / 2 szklanki oleju
    1 / 2 łyżeczki soli
    skórka z 1 pomarańczy
    10 dag rodzynek
    1 olejek pomarańczowy
    Kruszonka:
    1 / 2 kostki margaryny
    5 łyżek cukru pudru
    8 łyżek mąki
    2 łyżki cukru waniliowego

Babka drożdżowa pomarańczowa z kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kruszonka - ze składników podanych wyrobić kruszonkę. Schłodzić w lodówce. Najlepiej zrobić ją dzień wcześniej, gdyż mamy pewność, iż będzie ona twarda i łatwiej nam będzie trzeć ciasto.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy