Pomarańczowe babeczki

0 (0 ocen)

Uwielbiam pomarańczowe wypieki a te babeczki wyszły przepyszne :)

Składniki:

  • 4 jajka
    14 dag mąki pszennej
    12 dag mąki kartoflanej
    sok z połowy pomarańczy
    skórka starta z połowy pomarańczy
    2 łyżki kakao
    łyżeczka proszku do pieczenia
    20 dag cukru pudru
    18 dag margaryny
    garstka kandyzowanej skórki pomarańczowej

    polewa czekoladowa
    ozdoby cukiernicze

Pomarańczowe babeczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żółtka ucieramy z cukrem pudrem, dodajemy sok i skórkę z pomarańczy i margarynę.

    Ciągle ucierając dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao.

    Dokładnie mieszamy po czym dodajemy ubite białka i kandyzowaną skórkę pomarańczową.

    Delikatnie łączymy składniki.

    Ciasto nakładamy do 3/4 wysokości foremek.

    Pieczemy około 20 minut (do suchego patyczka) w 180 stopniach.

    Po wystudzeniu osdabiamy je polewą czekoladową i ozdobami cukierniczymi.

    Smacznego :)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy