Pomarańczowiec - mocno pomarańczowe ciacho

0 (0 ocen)

  • 55 min

Słodko - kwaskowy smak pomarańczy jedzonej ze skórką, mocno orzeźwiający!

  • 55 min

Składniki:

  • 300 g masła,
    300 g śmietany,
    300 g mąki tortowej,
    2 pomarańcze,
    szklanka cukru.

Pomarańczowiec - mocno pomarańczowe ciacho - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę, śmietanę i miękkie masło ( może być nawet rozpuszczone ) przekładamy do głębokiej miski. Zagniatamy z nich ciasto, aż masa będzie zwięzła i jednolita. miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 - 20 minut.
  • 2. Dokładnie myjemy pomarańcze, najlepiej sparzyć je wrzącą wodą.Potem zmielić w maszynce do mięsa. I wymieszać z cukrem, jeśli powstała masa będzie za mało słodka można dodać więcej cukru.
  • przed pieczeniem 3. Do blaszki pokrytej papierem do pieczenia wykładamy 1/3 ciasta, potem wylewamy masę pomarańczową, i na górę znów kładziemy ciasto.
  • po upieczeniu 4. Piekarnik nagrzewamy do 230 st, ok 35 minut pieczemy

Porady

Do ciasta można dodać 2 łyżki cukru, bo mimo że do masy pomarańczowej dajemy sporo cukru, ciasto może być kwaskowe

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy