Pomarańczowiec - mocno pomarańczowe ciacho - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę, śmietanę i miękkie masło ( może być nawet rozpuszczone ) przekładamy do głębokiej miski. Zagniatamy z nich ciasto, aż masa będzie zwięzła i jednolita. miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 - 20 minut.
2.Dokładnie myjemy pomarańcze, najlepiej sparzyć je wrzącą wodą.Potem zmielić w maszynce do mięsa. I wymieszać z cukrem, jeśli powstała masa będzie za mało słodka można dodać więcej cukru.
3.Do blaszki pokrytej papierem do pieczenia wykładamy 1/3 ciasta, potem wylewamy masę pomarańczową, i na górę znów kładziemy ciasto.
4.Piekarnik nagrzewamy do 230 st, ok 35 minut pieczemy
Porady
Do ciasta można dodać 2 łyżki cukru, bo mimo że do masy pomarańczowej dajemy sporo cukru, ciasto może być kwaskowe
Komentarze