Pomarańczowo-czekoladowe ciacha z maszynki

0 (0 ocen)

  • 30 min

Ciastka mojego dzieciństwa. Robiła jej moja babcia, mama, teraz robię ja. Są moim wspomnieniem pięknych chwil z z babcią której już nie ma.

  • 30 min

Składniki:


  • ½ kg mąki wrocławskiej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 jajko całe
    1 żółtko
    20 dkg cukru pudru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1łyżka skórki pomarańczowej kandyzowanej
    20 dkg margaryny
    Szczypta soli
    Polewa:
    ½ tabliczki czekolady
    6 łyżek mleka
    Orzeszki arachidowe drobne

Pomarańczowo-czekoladowe ciacha z maszynki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Produkty przygotowane 1. Do miski przesiewam mąkę, dodaję cukier puder, proszek do pieczenia, szczyptę soli, margarynę, jaja, skórkę pomarańczową. Całość kroję nożem, i zagniatam. Ciasto wstawiam do lodówki na 2 godziny.
  • Ciastka z maszynki na blaszcze 2. Następnie za pomocą specjalnej nakładki wycinam ciastka o rożnych kształtach maszynką do mięsa. Ciastka układam na pergaminie na klaszcze i wstawiam do piekarnika na 15 minut temp 160 stopni. Czekoladę, kroję na mniejsze kawałki i rozpuszczam w kąpieli wodnej, dolewam mleko. Po ostudzeniu ciastka dekoruję polewą czekoladową i posypuję orzeszkami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy